Az ajakherpesz a Herpes simplex vírus által okozott bőrelváltozás, mely bármikor kellemetlenséget okozhat. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat erről a betegségről.

A betegség elsődleges vagy másodlagos formában jelentkezhet. A primer fertőzés általában tünetmentes, de gyermekkorban okozhat heveny lázas betegséget is, például a szájban, garatban jelentkező hólyagocskák kíséretében. A másodlagos ajakherpesz viszont már ennek újraaktiválódását jelenti. A betegség rendkívül gyakori, ráadásul, aki egyszer már elkapta, annál bármikor újra aktiválódhat.

Ajakherpesz – elsődleges fertőzés

Az elsődleges fertőzés a bőrrel vagy testnedvekkel való érintkezés útján következik be. Törölköző, borotva, közös evőeszköz vagy pohár is közvetítheti a vírust. Ez sokszor tünetmentesen zajlik, a másodlagos aktiválódást viszont több dolog is kiválthatja: napégés, menstruáció, gyomorrontás, stressz, idegkimerültség, immungyengeség, betegségek, ételek vagy gyógyszerek is okozhatják.

A betegség lappangási ideje 1-2 hét, tünetei tipikusak. Az égő fájdalom, az érzészavarok és a viszketés – az úgynevezett “prodromális” vagy bevezető tünetek – a későbbi bőrgyulladás helyén már napokkal előtte jelentkezhetnek. A herpeszes bőrgyulladás jellemző tünete a fájdalmas bőrpír és duzzanat, melynek felszínén hólyagok jelennek meg. Ezek a hólyagok pár nap után gennyessé válnak, majd felszakadnak, helyükön apró fekélyek keletkeznek. A fájdalmas bőrelváltozást hőemelkedés és láz kísérheti.

Ajakherpesz gyógyulási ideje

A betegség körülbelül egy hét alatt gyógyul, de provokáló faktorok hatására bármikor kiújulhat, mivel – ha a fertőződés megtörtént –, a vírus életünk végéig a szervezetünkben marad.
A herpesz kezelése viszonylag egyszerű: rengeteg kenőcs, krém, gyógyszer létezik a sebek eltüntetésére. Többféle házi praktikát is kipróbálhatunk, de ezekkel érdemes vigyázni, mert van, amelyik többet árt, mint használ.

Immunrendszer erősítése

Az ajakherpesz ellen leginkább annak megelőzésével védekezhetünk, így például segíthet az immunrendszer megerősítése. Ha a fertőzés gyakran visszatér és lassan gyógyul, érdemes orvoshoz fordulni. Az ajakherpesz ártalmatlan betegség, de megjelenhet a szemen, vagy annak környékén, ez pedig veszélyeztetheti a látást. A herpesz ezen formája azonnali kórházi ellátást igényel.
A herpesz bármikor és bármilyen korban jelentkezhet, akár csecsemőknél is. Emellett érdemes tudni, hogy a herpesz ajakról nemi szervre és fordítva is terjedhet, hiszen az ajakherpeszt és a genitális herpeszt ugyanaz a vírus is okozhatja.

Lektor: Vass Ilona bőrgyógyász