Az ajakherpeszt a legtöbb esetben a humán herpeszvírus 1-es típusa (HHV-1, más néven HSV-1) okozza. A felnőtt emberek jelentős része hordozza a vírust, rendszerint már gyermekkora óta.

A herpeszvírus csak akkor okoz jellegzetes panaszokat, ha az immunrendszer legyengül, és a vírus aktiválódik. Maga a herpesz külsőleg az ajkakon és a száj körül megjelenő, kisméretű, folyadékkal telt hólyag.

Leggyakoribb ajakherpesz tévhitek

Mind a betegség kialakulásával, mind pedig a gyógyításával kapcsolatban sok tévhit él a köztudatban. Az egyik ilyen téves elképzelés, hogy a vírust „csak” a fájdalmas hólyagok formájában lehet elkapni. Az igazság azonban az, hogy az ártalmatlan ajakhólyagocskáktól egészen az életveszélyes agyhártyagyulladásig, széles a skálája azoknak a betegségeknek, amelyeket herpeszvírusok okoznak.

Sokan élnek abban a tudatban, hogy a herpeszt csak fiatal korban lehet elkapni, ám a herpeszvírus kortól függetlenül terjed. Egy másik téves elképzelés, hogy a herpesz csak a hólyagos fázis során fertőz. Többnyire igen, azonban a vírus már az első bizsergő érzés jelentkezésétől egészen a teljes gyógyulásáig fertőzhet. Egyesek életük végéig tünetmentesek maradnak, ám másnak átadhatják a fertőzést: cseppfertőzéssel és direkt kontaktussal.

Óvatosan a házi praktikákkal!

Egyes házi praktikák csak ronthatnak a helyzeten. Nem érdemes például ecetet, pálinkát, vagy citromlevet használni, mivel nemcsak kimarhatják a bőrt, de alaposan ki is száríthatják, ami még fájdalmasabbá teszi a gyógyulást.

Egy másik téves elképzelés, hogy a nedves teafilter vagy a jég eltünteti a fájdalmas hólyagokat. Ám semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy ezek gyógyírt jelentenének a herpeszre. Vannak ugyan olyanok, akiknél a jég átmenetileg csillapíthatja a herpesz tüneteit, csökkentheti a vörösséget és a duzzadást. Fontos azonban tudni, hogy sem a jég, sem a teafilter nem képes megállítani a herpeszvírus szaporodását, és nem csökkenti a gyógyulási időt sem.

A gyógyszertárakban kapható különféle készítményekkel a gyógyulási idő csökkenthető.

Lektor: Dr. Polman Erzsébet, bőrgyógyász szakorvos