Aki herpeszvírussal fertőzött, annak fel kell készülnie arra, hogy a kellemetlen, fájdalmas hólyagok előbb-utóbb megjelenhetnek az ajkán. Védekezni nem nagyon lehet ellene, de az elővigyázatossági szabályok betartásával mérsékelni lehet a kockázatot, csökkenteni lehet a fellángolások számát.

Az ajakherpeszt a Herpes simplex nevű vírus okozza. A felnőtt lakosság túlnyomó többsége (akár 70-90 százaléka) hordozza a vírust, de az elsődleges fertőzés általában nem okoz típusos tüneteket, és sokaknak később sem. Az ismert tünetek akkor jelentkeznek – majd ezután időről időre ismét –, ha a vírus valamilyen okból újra aktivizálódik; ez főként nőknél fordul el, különösen fiatal korban. A tünetmentes hordozók többnyire nem fertőznek, de ezt nem lehet kizárni.

Ajakherpesz tünetei

A kellemetlen tünetek – égő, fájdalmas, viszkető hólyagok az ajkak körül –, akkor jönnek elő, amikor a vírus át tudja törni az immunrendszer védelmét, mert az meggyengül valamiért. Kiválthatja valamilyen fűszer, étel, napégés vagy akár a menstruáció is. A megelőzés érdekében érdemes megfigyelni, mik a kiváltó okok, és lehetőség szerint elkerülni azokat.

Sokat segít, ha az immunrendszer általánosan jó állapotban van. Ez amúgy is fontos az egészséges élethez, így oda kell figyelni a megfelelő táplálkozásra, a vitaminbevitelre, és fontos a rendszeres testmozgás is.
Az immunrendszer általános erősítése mellett külön érdemes odafigyelni a táplálkozásra. Aki tudja, hogy melyik fűszer, összetevő lobbantja be a herpeszét, annak ezeket érdemes kerülnie. A táplálkozás más módon is részt vehet a megelőzésben. A herpeszvírus szaporodásához argininra van szükség, ezért érdemes kerülni a magas arginintartalmú ételeket, mint a csokoládé, a kóla, a sör, mogyoró, diófélék, olajos magvak, a zselatin. Ezek helyett a lizin nevű aminosavat tartalmazó ételekből (zöldségek, hüvelyesek, halak, baromfi) érdemes többet fogyasztani, a lizin ugyanis beépül az arginin helyre, gátolva ezzel a herpesz vírus szaporodását, és specifikus vírusellenes hatást fejt ki.

Ajakherpesz és a stressz

Gyakori, hogy a stressz, az idegeskedés hatására jelentkeznek a tünetek, ezért lehetőség szerint kerülni kell a stresszt, vagy megfelelő stresszkezelő technikákat alkalmazni. Hasonlóan kiváltó ok a túlhajszoltság, kimerültség, mert a stresszel együtt ez is gyengíti a szervezet ellenálló képességét.

Akiknek egyszer vagy többször előjöttek a hólyagok, napos helyen érdemes magas faktorú fényvédő krémmel vagy fényvédős ajakápolóval óvni az érzékeny területeket az ajkak körül. A napégés ugyanis olyan sérülés, ami a fájdalmas tünetek megjelenését okozhatja, de sokaknál maga a napsütés önmagában is kiválthatja a tüneteket.
Sok nőnél a menstruáció is kiváltja a tünetek megjelenését. Ha ez rendszeres, a vérzés közeledtével megelőzésként vírusellenes gyógyszereket használhatnak, erről azonban mindenképpen orvosi döntés szükséges.

A tapasztalatok szerint az aszpirin is segíthet, a gyógyszert az égő, viszkető érzés megjelenésekor, de még a bőrön jelentkező tünetek megjelenése előtt érdemes bevenni. Így van esély elkerülni a hólyagok megjelenését.

Lektor: Vass Ilona bőrgyógyász