Az ajakherpesz nagyon kellemetlen tünetekkel jár együtt, így érhető, hogy mindenki mielőbb túl akar lenni a fájdalmas hólyagokon. Nézzük, milyen hatóanyagok jöhetnek ilyenkor szóba.

A leggyakrabban használt krémek és gélek az aciklovir vírusellenes hatóanyagot tartalmazzák, melyek felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt javasolhatóak. Alkalmazásuk sajátossága, hogy gyakran kell velük az érintett bőrterületet bekenni; napi ötszöri, azaz reggeltől estig négyóránként történő használatuk javasolt.
Hasonló a hatása és az alkalmazása a penciclovir hatóanyagnak is.

A herpeszellenes készítmények palettáján egy másik szer a – felnőttek számára javasolt – dokozanolt tartalmazó krém. Már az első tünetek jelentkezésekor célszerű a használatát elkezdeni, és napi ötször alkalmazni. A hatóanyag a herpeszvírusokkal szemben ellenállóvá teszi a vele bekent bőrterületen lévő sejteket.
Az emberi fehérvérsejtek által termelt hatóanyagot – az alfa-interferont – tartalmazó gél vírusellenes és sejtszaporodást gátló hatással bír. Napi négy-öt alkalommal való használata gátolja a hólyagképződést és csillapítja a viszketést.

A fájdalmas vírus ellen epervudin hatóanyagot tartalmazó krém is alkalmazható. Hatásosak még a lizin tartalmú készítmények is, melyek szintén blokkolják a herpeszt, és megállítják a betegség kifejlődését. A herpeszvírus sejtfelszíneken való megtapadását nehezítő tromantadint tartalmazó gélt csak a hólyagok megnyílása előtt lehet használni, azt követően már nem.

Ajakherpesz és a higiénia

Fontos tudni, hogy a herpesz fertőző betegség, valamennyi krém, gél és kenőcs használata során különös gonddal kell eljárni, ügyelni kell a higiéniára, a fertőzés továbbterjesztésének megakadályozása végett. Minden esetben csak szappannal és meleg vízzel megmosott, tiszta kézzel vihető fel a készítmény a herpeszes területre, és a készítmény felvitelét követően újra kezet kell mosni. Az említett kenőcsöket, géleket általában 4-10 napon át kell alkalmazni a tünetek megszűnéséig.

Az ajakherpeszre javasolt tapaszok áttetsző, pasztellszínű, ujjbegynyi méretű gél-lapocskák, amelyek a herpeszes hólyagra ragaszthatók. Egyes tapaszok semmilyen hatóanyagot nem tartalmaznak, hanem a tapaszt alkotó speciális gél biztosítja a herpeszes hólyagocska lezárását és a belőle esetlegesen kiszivárgó nedv felszívását. A krémekkel és gélekkel összehasonlítva vitathatatlan előnyük, hogy a tapaszok – a hólyagocskát a környezettől lezárva – a vírusok szóródását, a fertőzés továbbterjedését gátolják.

A Viranti aciklovir hatóanyagot tartalmazó gyógyszeres rúd, mely azonban a krémekkel ellentétben stiftes formájának köszönhetően kézmosás közbeiktatása nélkül is alkalmazható, közvetlenül az érintett területre. Használata szintén az első tünetek és panaszok észlelésétől ajánlott.

Lektor: Dr. Polman Erzsébet bőrgyógyász szakorvos